De hechtingstheorie is gebaseerd op het werk van psychologen John Bowlby en Mary Salter Ainsworth. Deze theorie stelt dat de emotionele relatie met verzorgers in jouw jeugd, een voorspeller zijn voor relaties en verbinding in het verdere leven. Volgens de hechtingstheorie is emotionele veiligheid tijdens de kinderjaren nét zo belangrijk als fysieke veiligheid. Hechting staat dus voor de mate waarin er een veilige, vervullende emotionele band is tussen ouder en kind. Volgens Bowlby heeft deze band tussen ouder en kind al vanaf het baby zijn invloed op een mens. Voor een succesvolle ofwel “veilige” hechting is het nodig dat ouders/primaire verzorgers beschikbaar en responsief zijn ten opzichte van de behoeften van een kind en baby. Dit zorgt ervoor dat het kind ten diepste weet dat een ouder/verzorger betrouwbaar is, veilig is en voor hen zorgt. Vanuit deze basisovertuiging kan het kind - en later volwassene - de wereld ontdekken.
Nu is het zo, dat er tijdens de vroege periode van hechting veel obstakels kunnen optreden. Een groot aantal ouders hebben zelf nooit geleerd om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan of stellen in extremere gevallen hun kinderen bloot aan verslavingen, verwaarlozing of geweld. Volgens de hechtingstheorie zijn er 4 hechtingsstijlen, waarvan er slechts één veilige hechting is. Dat deze hechtingsstijlen worden aangeduid met veilig en onveilig, betekent niet dat een onveilige hechtingsstijl dus ziek of pathologisch is. Ongeveer 65% van de mensen zijn dominant veilig gehecht (Nederlands Jeugdinstituut, 2021). Deze cijfers laten zien dat er een groot aantal mensen is met een dominant onveilige hechtingsstijl. Je kunt met een onveilige hechtingsstijl vaak prima functioneren. Ook is het niet zo dat een hechtingsstijl absoluut en onveranderbaar is. Je hebt nooit 100% één hechtingsstijl. Wanneer jouw dominante, ofwel overheersende, hechtingsstijl onveilig is, kan het wel zo zijn dat je hier last van hebt, met name in relaties. Het is belangrijk om te weten dat een onveilige hechtingsstijl absoluut geheeld kan worden.
Het kan enorm helpen om inzicht te krijgen in jouw hechtingsstijl, omdat deze een grote invloed heeft op je relaties. Vooral in romantische relaties waar de verbinding zo dichtbij komt en belangrijk is, is de manier waarop onze ouders ons emotionele veiligheid hebben gegeven zo van belang. Van hen hebben wij geleerd wat liefde is en vooral hoe liefde werkt. Van hen hebben wij geleerd wat emoties zijn, hoe je hiermee omgaat en hoe je kunt verwachten dat iemand waarvan jij houdt, met jouw emoties omgaat. Wanneer we onveilig gehecht zijn, is ons angstbrein in deze relaties vaak overactief. Je hebt bijvoorbeeld veel behoefte aan geruststelling van je partner en bent bang dat je afgewezen wordt. Het kan ook zijn dat je juist bang bent om in een relatie jouw onafhankelijk kwijt te raken, dat je het moeilijk vindt om je te binden en veel twijfel ervaart. Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van ons gedrag en gevoel in een relatie en schrijven we dit simpelweg toe aan onze persoonlijkheid. “Zo zijn wij nu eenmaal.” Het kan echter voor veel lijden en terugkerende problemen zorgen als wij tegen dezelfde blokkades aan blijven lopen. Zoals al eerder gezegd kun je ervoor zorgen dat een dominante onveilige hechtingsstijl verandert in een dominante veilige hechtingsstijl. Wanneer je inzicht krijgt in de verschillende hechtingsstijlen en ziet dat jouw niet-helpende of zelfs destructieve patronen hier wellicht uit voortkomen, kun deze transformeren.
Er zien vier hechtingsstijlen, waarvan één de veilige hechting is. De andere drie zogenoemde onveilige stijlen zijn: de angstige hechtingsstijl, de vermijdende hechtingsstijl en de gedesoriënteerde ook wel de angstig-vermijdende hechtingsstijl. In de afbeelding hieronder staan wat hoofdkenmerken van elke stijl genoemd.
Zoals je kunt zien, heeft elke hechtingsstijl eigen kenmerken. Dit is een gesimplificeerd beeld en de stijlen omvatten meer dan enkele punten. Deze kenmerken staan niet in steen gegrift en omdat elk mens een individu is, hoef je je niet in elk kenmerk te herkennen. Wel is het zo dat 95% van de kenmerken toepasbaar zijn op jou, wanneer deze gekoppeld zijn aan jouw dominante hechtingsstijl. Wil je meer weten over jouw hechtingsstijl? Lees dan de andere artikelen die ingaan op de aparte stijlen. Hierin zullen de kenmerken verder uitgediept worden en kijken we naar de eventuele oorzaken.
Herken jij je na het lezen van deze tekst al in een van deze stijlen? Was dit artikel nuttig en wil je meer weten? Laat het weten in de reacties of mail naar info@holistischetherapierotterdam.nl
Herstel je relaties met RECONNECT
Neem deel aan het 8-weekse online traject RECONNECT, dat je helpt om diepgaande verbindingen te herstellen en gezonde relaties op te bouwen. Dit programma is ontworpen om je inzicht te geven in hechtingsstijlen, zelfliefde, jeugdtrauma, emotieregulatie, en meer.
Wat kun je verwachten van RECONNECT?
Hechtingsstijlen: Ontdek je eigen hechtingsstijl en begrijp hoe deze je relaties beïnvloedt.
Zelfliefde: Leer krachtige technieken om zelfliefde te cultiveren en je zelfbeeld te versterken.
Jeugdtrauma: Begrijp de impact van je jeugd op je huidige relaties en leer hoe je deze trauma's kunt helen.
Emotieregulatie: Ontvang praktische tools om je emoties beter te begrijpen en te reguleren.
Communicatie en Conflict: Versterk je communicatieve vaardigheden en leer conflicten op een gezonde manier aan te pakken.