Schuldgevoel komt niet uit het niets. Vaak ontstaat het in onze vroege jeugd, wanneer we leren wat ‘goed’ en ‘fout’ is op basis van de normen en verwachtingen van onze omgeving. In een gezonde ontwikkeling leren kinderen dat fouten maken mag en dat ze daarvan kunnen leren. Maar in sommige gezinnen wordt schuld een mechanisme om gedrag te controleren of te manipuleren.
Kinderen die opgroeien in een omgeving waarin schuld wordt gebruikt als opvoedmiddel, kunnen een diepgewortelde overtuiging ontwikkelen dat ze altijd verantwoordelijk zijn voor de gevoelens en het welzijn van anderen. Dit kan leiden tot een levenslange neiging om zichzelf de schuld te geven, zelfs als ze objectief geen fouten hebben gemaakt. Boodschappen die iemand in de kindertijd kan hebben meegekregen en die schuldgevoel kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld:
Deze vroege leerervaringen leggen de basis voor hoe we als volwassenen omgaan met schuldgevoel. Het is daarom ontzettend nuttig om te kijken naar dingen zoals: van wie heb je geleerd dat je je schuldig moet voelen? Welke patronen herhalen zich in je volwassen leven?
Niet alle schuldgevoelens zijn negatief. Gezonde schuld helpt ons om verantwoordelijkheid te nemen voor onze daden. Het nodigt uit tot zelfreflectie en kan een motivatie zijn om excuses aan te bieden, te leren van onze fouten en ons gedrag te verbeteren. Ongezonde schuld daarentegen is destructief. Dit is het soort schuldgevoel dat blijft hangen, zelfs als er geen objectieve reden voor is. Het kan worden gevoed door perfectionisme, angst voor afwijzing of de neiging om verantwoordelijkheid te dragen voor dingen buiten onze controle.
Mensen met een diepgeworteld gevoel van ongezonde schuld zeggen vaak dingen als:
Een belangrijk onderdeel van therapie en persoonlijke ontwikkeling is leren herkennen wanneer schuldgevoel functioneel is en wanneer het gebaseerd is op oude overtuigingen die je niet langer dienen.
Voor sommige mensen is schuldgevoel niet alleen een emotie, maar een manier om controle te behouden in onveilige situaties. Dit gebeurt vooral bij kinderen die opgroeien in gezinnen waar ze te maken krijgen met onvoorspelbare of emotioneel afwezige ouders. Wanneer een kind zich schuldig voelt voor het gedrag van een ouder, kan dat een manier zijn om een gevoel van machteloosheid te vermijden. Een kind denkt onbewust: "Als het mijn schuld is, dan heb ik invloed. Als ik maar hard genoeg mijn best doe, dan wordt alles beter." Deze overlevingsstrategie kan in volwassen relaties terugkomen. Mensen die als kind schuld gebruikten om controle te krijgen over onveilige situaties, kunnen zich in hun volwassen leven schuldig voelen als ze:
Schuld is niet alleen een mentale ervaring, maar ook een lichamelijke. Veel mensen die worstelen met chronisch schuldgevoel ervaren dit als spanning in hun lichaam, bijvoorbeeld:
Dit gebeurt omdat schuld een diepe emotionele lading heeft. Het lichaam reageert erop alsof er iets ernstigs is gebeurd, ook als dat rationeel niet zo is. Daarom is het belangrijk om in therapie niet alleen cognitief, maar ook fysiek te werken aan schuldgevoel.
Schuld en schaamte worden vaak met elkaar verward, maar ze zijn fundamenteel verschillend. Schuld zegt: "Ik heb iets verkeerd gedaan." Schaamte zegt: "Ik ben verkeerd." Vaak ligt er onder schuldgevoel een diepere laag van schaamte. Bijvoorbeeld:
Een ouder voelt zich schuldig omdat ze niet altijd emotioneel beschikbaar was. Onder dat schuldgevoel ligt misschien de overtuiging: "Ik ben geen goede ouder." Iemand voelt zich schuldig over een verbroken relatie, maar onder dat schuldgevoel ligt de overtuiging: "Ik ben niet goed genoeg om liefde vast te houden." In therapie helpt het om deze twee emoties van elkaar te scheiden. Wanneer iemand ontdekt dat hun schuldgevoel eigenlijk voortkomt uit schaamte, kan er gericht gewerkt worden aan het herstellen van het zelfbeeld.
Schuldgevoel speelt vaak een grote rol in relaties. Het kan voortkomen uit vroegere hechtingservaringen en de dynamiek binnen het gezin van herkomst.
Parentificatie: Sommige mensen voelen zich schuldig als ze niet voor anderen zorgen, omdat ze in hun jeugd emotioneel verantwoordelijk werden gemaakt voor (het gevoel van) hun ouders.
Codependentie: Schuld kan ervoor zorgen dat iemand zichzelf opoffert in relaties, bang om de ander teleur te stellen of kwijt te raken.
Verlatings- en bindingsangst: Schuldgevoel kan een rol spelen in hoe iemand relaties aangaat en beëindigt.
De laatste en belangrijkste stap is het omzetten van schuldgevoel in compassie en eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent niet dat alle schuldgevoelens moeten verdwijnen, maar dat ze een gezondere vorm krijgen. In plaats van jezelf te straffen, kun je kijken naar wat je hebt geleerd. In plaats van klein te blijven uit schuld, kun je groeien naar een plek van zelfzorg en gezonde grenzen. In plaats van schuld leidend te laten zijn, kun je bewuste keuzes maken die gebaseerd zijn op jouw waarden. Zelfcompassie is hierin een sleutel. Schuld hoeft geen levenslange last te zijn, maar kan een poort zijn naar zelfinzicht en emotionele vrijheid.
Herken jij je dingen uit je eigen leven na het lezen van deze tekst? Was dit artikel nuttig en wil je meer weten? Laat het weten in de reacties of mail naar info@holistischetherapierotterdam.nl
Herstel je relaties met RECONNECT
Neem deel aan het 8-weekse online traject RECONNECT, dat je helpt om diepgaande verbindingen te herstellen en gezonde relaties op te bouwen. Dit programma is ontworpen om je inzicht te geven in hechtingsstijlen, zelfliefde, jeugdtrauma, emotieregulatie, en meer.
Wat kun je verwachten van RECONNECT?
Hechtingsstijlen: Ontdek je eigen hechtingsstijl en begrijp hoe deze je relaties beïnvloedt.
Zelfliefde: Leer krachtige technieken om zelfliefde te cultiveren en je zelfbeeld te versterken.
Jeugdtrauma: Begrijp de impact van je jeugd op je huidige relaties en leer hoe je deze trauma's kunt helen.
Emotieregulatie: Ontvang praktische tools om je emoties beter te begrijpen en te reguleren.
Communicatie en Conflict: Versterk je communicatieve vaardigheden en leer conflicten op een gezonde manier aan te pakken.