Blog Layout

Onderliggende behoeften van vermijdende hechting: waarom is ruimte zo belangrijk?

23 maart 2024

Heb jij een partner met een vermijdende hechtingsstijl en vraag je je af waarom hij of zij voortdurend ruimte nodig heeft? Of herken je jezelf misschien wel in de vermijdende hechtingsstijl en wil je jouw behoefte aan ruimte beter leren begrijpen? De redenen kunnen dieper liggen dan je zou denken. In dit artikel gaan we in op waarom ruimte zo'n cruciale rol speelt in hun relaties en welke behoeften vervuld dienen te worden voor emotionele verbinding en openheid.

Ruimte staat gelijk aan veiligheid

Ruimte staat gelijk aan veiligheid: Het begrijpen van de behoeften van een vermijdende gehechtheidsstijl begint met het inzicht dat ruimte voor hen gelijk staat aan veiligheid, kalmering en een gevoel van controle. Deze behoefte aan ruimte vindt zijn oorsprong in ervaringen uit hun verleden, waarin emotionele behoeften niet werden vervuld, waardoor ze zich moesten terugtrekken om zichzelf te kalmeren. Dit kan voortkomen uit situaties waarin ze emotioneel niet werden ondersteund door hun verzorgers, wat resulteerde in het ontwikkelen van zelf kalmerende mechanismen als reactie op stressvolle situaties.


Voor een vermijdend persoon is het vermijden van het tonen van emoties aan anderen en alleen zijn, een manier om hun emotionele toestand te reguleren en een gevoel van controle te behouden. Wanneer ze ruimte vragen of nemen in relaties, proberen ze eigenlijk hun emotionele bandbreedte te herreguleren en een gevoel van controle en veiligheid te krijgen. Dit betekent dat ze zich niet emotioneel veilig voelen in het bijzijn van anderen; het gebrek aan ruimte kan voor hen worden geïnterpreteerd als een gebrek aan controle, veiligheid en rust.


Gebrek aan co-regulatie

Een belangrijk aspect van het begrijpen van de vermijdende gehechtheidsstijl is het concept van co-regulatie. Vermijdende individuen hebben vaak moeite met het co-reguleren van hun emoties, omdat ze dit niet hebben geleerd tijdens hun opvoeding. Als reactie op emotionele onderdrukking in hun kindertijd. Co-regulatie is het proces waarbij individuen elkaar helpen om hun emoties te reguleren door wederzijdse aanpassing van gedrag. In een gezonde relatie is co-regulatie tweerichtingsverkeer, waarbij partners elkaar ondersteunen en aanpassen aan elkaars emotionele behoeften.


Voor vermijdende individuen is het gebrek aan co-regulatie vaak het gevolg van een gebrek aan emotionele beschikbaarheid of responsiviteit in hun opvoeding. Als kinderen kunnen ze hebben ervaren dat hun emotionele behoeften niet werden erkend of beantwoord, waardoor ze zelf moesten leren omgaan met hun emoties. Dit kan resulteren in een neiging om zich terug te trekken in tijden van stress of emotie, in plaats van openlijk te communiceren en steun te zoeken bij anderen.


Het ontbreken van co-regulatievaardigheden bij vermijdende individuen kan grote implicaties hebben voor hun relaties. Wanneer ze zich niet begrepen of ondersteund voelen door hun partner, kunnen ze de neiging hebben om zich terug te trekken of ruimte te vragen als een manier om zichzelf te kalmeren. Dit kan leiden tot misverstanden en spanningen in de relatie, omdat de partner mogelijk niet begrijpt waarom deze persoon ruimte nodig heeft of hoe ze kunnen helpen bij het reguleren van hun emoties.


Het belang van acceptatie, empathie en emotionele veiligheid

Om co-regulatie te bevorderen en de behoefte aan ruimte te verminderen, is het belangrijk voor de partner van iemand met vermijdende hechting om een omgeving van acceptatie, empathie en emotionele veiligheid te creëren. Door hun partner te accepteren zoals ze zijn, empathie te tonen voor hun emoties en een gevoel van veiligheid en stabiliteit te bieden, kan de vermijdend gehechte persoon zich comfortabeler voelen om zich open te stellen en steun te zoeken bij hun partner.


Het vergroten van het begrip en de bewustwording van de behoeften van vermijdende individuen en het implementeren van strategieën om co-regulatie te bevorderen, kan leiden tot een gezondere en bevredigender relatie voor beide partners. Met geduld, empathie en begrip kunnen partners samenwerken om een sterke emotionele band op te bouwen die gedijt op wederzijds respect en ondersteuning.


Praktische stappen voor partners

Acceptatie

Wanneer jouw vermijdend gehechte partner acceptatie voelt, is deze vaak geneigd minder op zijn hoede te zijn. Ze voelen de ruimte om zich meer open te stellen om dingen te delen. Als ze zich minder veroordeeld voelen door dingen, minder beschaamd, minder bekritiseerd en het gevoel hebben dat ze het voordeel van de twijfel krijgen, leidt dit tot een emotioneel veiligere situatie. En dus voelen ze zich eerder op hun gemak om zich open te stellen, dingen te delen, en dat is echt de eerste basis voor een gevoel van co-regulatie dat ze van iemand anders kunnen ontvangen. Acceptatie is een enorme behoefte die, iedereen, maar vooral vermijdend gehechte personen enorm nodig hebben. 


Empathie & validatie

Het belang van acceptatie is niet te onderschatten, en hetzelfde geldt voor empathie, die vaak het resultaat is van afstemming. Soms onderschatten we hoeveel empathie betekent voor vermijdend gehechte personen. Dit komt vooral omdat ze nogal stoïcijns en zo enorm zelfstandig kunnen lijken. Vermijdend gehechte personen hebben vaak enorm hoge eisen aan zichzelf. Het kan daarom ook enorm helpen om als partner empathie te tonen en te laten horen dat je ziet hoe hard ze hun best doen, hoe hard ze werken. 

Het is interessant om op te merken hoe iemand met een vermijdende hechtingsstijl validatie van gevoelens liever anders ontvangt dan bijvoorbeeld iemand met angstige hechting. VGP (vermijdend gehechte personen) hebben de neiging om te verlangen naar validatie van hun gevoelens op een meer algemene manier. Dus, als een VGP probeert om kwetsbaarheid te tonen, voelt het minder bedreigend om te horen: "Hé, ik snap dat je van streek bent door die situatie op je werk," in plaats van: "Ik zie dat je echt enorm verdrietig bent over die situatie op je werk" De intensiteit en specificiteit van emoties, zoals "echt enorm verdrietig," kunnen een beetje overweldigend zijn voor iemand die niet gewend is zijn eigen emoties onder ogen te zien. Het algemeen valideren van emoties kan een VGP helpen om de empathie van een geliefde te accepteren en te omarmen.


Emotionele veiligheid

Wanneer er veel ruzie en conflict is, zal een VGP zich niet erg veilig voelen om zich open te stellen en te delen. Hierdoor zullen ze het moeilijker vinden om te co-reguleren, aangezien niemand zonder een gevoel van veiligheid zijn emoties wil communiceren. Emotionele veiligheid, zoals harmonie en consistentie, is daarom essentieel voor een VGP om zich open te stellen. Dit zijn de dingen waar ze echt naar op zoek zijn wanneer ze ruimte nodig hebben. Vaak zijn ze zich hier niet bewust van, maar het begrijpen van deze patronen en dynamieken kan helpen om de redenen te begrijpen waarom vermijdende individuen ruimte zoeken in relaties. Het is dus extra belangrijk dat je als partner zorgt dat je de ruimte hebt, ook buiten de relatie, om goed voor je eigen emoties en gevoel te zorgen. Wanneer jij als partner emotioneel stabiel bent, niet snel in een getriggerde staat schiet en niet vervalt in oordelen, is het voor een VGP een stuk veiliger om zichzelf open te stellen. 


Conclusie

Het begrijpen van de behoeften van een vermijdend gehecht persoon en het creëren van een emotioneel veilige omgeving kan leiden tot een gezondere en leukere relatie. Met geduld, begrip en inspanning kun je een relatie creëren die diep en vervullend is voor zowel jou als je partner.



Wil je meer weten over angstige hechting, andere onderwerpen of wil je samen aan de slag? Voel je vrij vrijblijvend contact op te nemen via info@holistischetherapierotterdam.nl


door Lianna Peskens 10 februari 2025
Schuldgevoel is een van de meest indringende emoties die we kunnen ervaren. Het kan ons aansporen om verantwoordelijkheid te nemen, maar ook een innerlijke last worden die ons vastzet in patronen van zelfverwijt en perfectionisme. Veel mensen die in therapie komen, worstelen met diepgeworteld schuldgevoel zonder precies te begrijpen waar het vandaan komt of waarom het zo hardnekkig aanwezig is. Hoewel schuldgevoel in sommige gevallen een nuttige emotie is, kan het ook destructief worden als het onbewust ons leven gaat bepalen. In therapie onderzoeken we schuldgevoel zorgvuldig: waar het zijn oorsprong vindt, hoe het zich uit in het dagelijks leven en welke functie het mogelijk vervult. In deze blog nemen we zeven belangrijke aspecten van schuldgevoel onder de loep en laten we zien hoe het onze gedachten, emoties en relaties beïnvloedt.
Wat is rationalisatie? Hoe herken je rationalisatie? Hoe werkt rationalisatie in therapie?
door Lianna Peskens 10 juni 2024
Dit artikel onderzoekt rationalisatie als een veelvoorkomend beschermingsmechanisme in therapie, waarbij het begrip, herkenning en overwinnen ervan centraal staan. Ontdek hoe cliënten en therapeuten rationalisatie kunnen identificeren, doorbreken en transformeren om dieper inzicht en emotionele groei te bereiken. Leer praktische tips en technieken om deze barrière te overwinnen en meer uit therapie te halen.
Drie belangrijke behoeften achter de angstige hechtingsstijl. Angstige en vermijdende hechting.
door Lianna Peskens 19 februari 2024
In elke relatie komen we verschillende hechtingsstijlen tegen, en een van de meest uitdagende (en tegelijkertijd meest voorkomende) combinaties is die tussen de angstig gehechte persoon en de vermijdend gehechte persoon. Achter de angstige hechtingsstijl schuilen drie diepgaande behoeften die, wanneer begrepen en aangepakt, de basis kunnen vormen voor een gezonde relatie.

RECONNECT

Heel je hechting, heel je relatie

Houd me op de hoogte!

Herstel je relaties met RECONNECT


Neem deel aan het 8-weekse online traject RECONNECT, dat je helpt om diepgaande verbindingen te herstellen en gezonde relaties op te bouwen. Dit programma is ontworpen om je inzicht te geven in hechtingsstijlen, zelfliefde, jeugdtrauma, emotieregulatie, en meer.


Wat kun je verwachten van RECONNECT?


Hechtingsstijlen: Ontdek je eigen hechtingsstijl en begrijp hoe deze je relaties beïnvloedt.

Zelfliefde: Leer krachtige technieken om zelfliefde te cultiveren en je zelfbeeld te versterken.

Jeugdtrauma: Begrijp de impact van je jeugd op je huidige relaties en leer hoe je deze trauma's kunt helen.

Emotieregulatie: Ontvang praktische tools om je emoties beter te begrijpen en te reguleren.

Communicatie en Conflict: Versterk je communicatieve vaardigheden en leer conflicten op een gezonde manier aan te pakken.

Lees meer over RECONNECT
Share by: