Blog Layout

Drie Onderliggende Behoeften Achter de Angstige Hechtingsstijl in Relaties

feb. 19, 2024

Drie Onderliggende Behoeften Achter de Angstige Hechtingsstijl in Relaties

In elke relatie komen we verschillende hechtingsstijlen tegen, en een van de meest uitdagende (en tegelijkertijd meest voorkomende) combinaties is die tussen de angstig gehechte persoon (AGP) en de vermijdend gehechte persoon (VGP). Achter de angstige hechtingsstijl schuilen drie diepgaande behoeften die, wanneer begrepen en aangepakt, de basis kunnen vormen voor een gezonde relatie.

1. Bevestigingsbehoefte: Emotionele achtbaan van warm en koud

Een kenmerkende behoefte van de angstig gehechte persoon (AGP) is de drang naar bevestiging, vooral in situaties waarin de vermijdend gehechte persoon (VGP) zich emotioneel terugtrekt. Dit dynamische patroon creëert een emotionele achtbaan, waarbij de AGP vraagt om bevestiging, terwijl de VGP geneigd is zich terug te trekken. Het resultaat is een vicieuze cirkel van toenemende angst en afstand.


Wanneer de VGP zich terugtrekt, triggert dit vaak diepgewortelde angsten bij de AGP. De angst dat de VGP definitief afstand neemt, leidt tot intense emoties zoals onzekerheid en verlatingsangst. Hieruit ontstaat de behoefte aan geruststelling en bevestiging, waardoor de AGP de neiging heeft om meer aandacht te vragen.


In reactie hierop vertoont de VGP mogelijk vermijdend gedrag, wat het gevoel van afstand vergroot. De VGP kan proberen de druk te verminderen door zich emotioneel terug te trekken, wat echter de angst en behoefte aan bevestiging bij de AGP verder versterkt. Dit patroon herhaalt zich, waardoor de relatie een emotionele achtbaan wordt.



DO’s als angstig gehechte persoon:

  • Neem verantwoordelijkheid voor je gevoel en blijf bij jezelf. 
  • Vraag om steun in plaats van beschuldigingen te uiten.
  • Communiceer op een constructieve manier: "Ik voel me nerveus als je afstand neemt, en ik begrijp dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Zou je me kunnen helpen door me te herinneren dat dit niet aan onze relatie ligt?"


DON’TS angstig gehechte persoon:

  • Vermijd beschuldigingen en focus niet op fout gedrag van de VGP.


Door bewust te zijn van dit patroon en de behoefte aan bevestiging op een gezonde manier te communiceren, kunnen AGP en VGP samenwerken om deze vicieuze cirkel te doorbreken en een veiligere emotionele verbinding op te bouwen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens en het vermijden van grote emotionele verwachtingen, leg je een stevige basis voor gezonde communicatie.


2. Erkenning van emoties: gezien en gehoord worden

Een diepgewortelde behoefte van de angstig gehechte persoon (AGP) is het verlangen naar erkenning van emoties. Het is voor hen essentieel om over hun gevoelens te praten en te ervaren dat deze serieus worden genomen. Deze behoefte vindt vaak zijn oorsprong in de jeugd, waarbij de AGP mogelijk niet de emotionele ondersteuning kreeg die nodig was. Het gebrek aan erkenning in de kindertijd kan leiden tot een constante zoektocht naar validatie en begrip in volwassen relaties. Het kan voorkomen dat de AGP de neiging heeft oude conflicten opnieuw op te rakelen, omdat zij het gevoel hebben niet echt gehoord te zijn. 


Waarom is het zo belangrijk voor angstig gehechte personen (AGP) om emoties erkend te hebben?

Het verlangen naar erkenning van emoties komt voort uit het verlangen naar veiligheid en geborgenheid dat in de kindertijd niet altijd vervuld werd. Wanneer deze erkenning ontbreekt, ontwikkelt de angstig gehechte persoon een diepgewortelde behoefte aan het bespreken van emoties als een manier om zich gehoord en gezien te voelen. Het geeft hen een gevoel van validatie en bevestiging van hun eigenwaarde.


Negatief effect op vermijdend gehechte personen:

Voor de vermijdend gehechte persoon (VGP) kan de herhaalde behoefte aan erkenning frustrerend zijn. Het vermijden van emotionele diepgang is vaak een overlevingsmechanisme voor de VGP, die wellicht zelf moeite heeft met het uiten van emoties. De herhaling van gesprekken over emoties kan de VGP het gevoel geven dat ze falen in het voldoen aan de behoeften van de AGP, wat kan leiden tot verdere emotionele terugtrekking.


DO’s als angstig gehechte persoon:

  • Benoem je behoeften en vraag specifiek om erkenning van je gevoelens.
  • Toon begrip en openheid: "Ik voel me gekwetst en verdrietig, wil je mijn gevoelens erkennen en samen werken aan een oplossing?"
  • Geef context en benadruk waarom erkenning belangrijk is voor jou.
  • Werk aan de relatie met jezelf. Erkenning van je gevoelens door een partner is prettig en kan troostend werken, maar je hebt het niet nodig. Werk aan de relatie met jezelf zodat jij zelf jouw emoties kunt erkennen en er voor jezelf kunt zijn. 


DON'TS als angstig gehechte persoon:

  • Herhaal het conflict niet keer op keer en vermijd beschuldigingen.
  • Probeer je partner niet te claimen of op het moment dat jouw emoties hoog zijn je partner te dwingen om te reageren. Geef de VGP de ruimte om op hun eigen tempo te reageren.



3. Verlangen naar waardering: De vuurwerkfase en emotionele terugtrekking

In het begin van een relatie tussen een angstig gehechte persoon (AGP) en vermijdend gehechte persoon (VGP) is er vaak sprake van een magnetische aantrekkingskracht en vuurwerk. Beide personen vinden elkaar fascinerend en voelen een diepe wederzijdse waardering. De AGP bewondert vaak de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de VGP, terwijl de VGP geniet van de intense emotionele betrokkenheid van de AGP.


Wat maakt de beginfase zo speciaal voor beide hechtingsstijlen?

Angstig gehechte persoon: Voelt zich aanvankelijk gewild, geliefd en gewaardeerd door de aandacht en emotionele verbondenheid van de vermijdend gehechte persoon. 


Vermijdend gehechte persoon:
Geniet van de passie en betrokkenheid van de angstig gehechte persoon, wat een welkome afwisseling is in het leven van de vaak meer teruggetrokken vermijdend gehechte persoon..


Na verloop van tijd kan deze dynamiek veranderen. De vermijdend gehechte persoon kan beginnen zich emotioneel terug te trekken als een beschermingsmechanisme. Dit gebeurt vaak op het moment dat er gevoelens voor elkaar komen of dat de relatie serieuzer begint te worden. Dit kan voortkomen uit de angst voor te veel emotionele afhankelijkheid of verstikking. Voor de angstig gehechte persoon kan deze terugtrekking de diepgewortelde verlatingsangst activeren.


Waarom ontstaat er meer afstand en angst na verloop van tijd?

Angstig gehechte persoon: De AGP voelt zich niet meer gewaardeerd en gewild wanneer de vermijdend gehechte persoon zich emotioneel terugtrekt. Dit kan leiden tot een gevoel van verlating en een intens verlangen naar bevestiging.


Vermijdend gehechte persoon
: De VGP ervaart druk en mogelijk angst voor te veel emotionele betrokkenheid, wat kan resulteren in verdere terugtrekking om de eigen ruimte te behouden.


DO’s als angstig gehechte persoon:

  • Wees kwetsbaar en open over je behoefte om gewild en gewaardeerd te voelen.
  • Oefen zelfliefde en waardering. Het is fijn om je gewild en gewaardeerd te voelen, maar het gevoel de moeite waard te zijn hoeft niet afhankelijk te zijn van een ander. Werk aan de relatie met jezelf zodat het leuk is wanneer een ander je dit gevoel geeft, maar je het niet nodig hebt. 
  • Communiceer op een niet-dwingende manier: "Ik waardeer de tijd die we samen doorbrengen en zou graag willen begrijpen hoe we beiden onze behoeften kunnen vervullen."
  • Besef dat de terugtrekkende beweging een beschermingsmechanisme is om het gevoel van veiligheid te creëren. Iemand kan pas geven vanuit een basisveiligheid. Geef je partner daarom de ruimte om vanuit die veiligheid naar jou te communiceren en bespreek dan hoe verder. 


DON’TS als angstig gehechte persoon:

  • Forceer geen waardering, laat het natuurlijk ontwikkelen.
  • Vermijd beschuldigingen over terugtrekkend gedrag. 


Door begrip te tonen voor elkaars behoeften en de bereidheid om samen te groeien, kunnen AGP en VGP werken aan het handhaven van een gezonde balans tussen verbondenheid en autonomie in hun relatie.

De stap naar diepere verbinding voor de angstig gehechte persoon

In deze dynamiek van hechtingsstijlen bestaat er geen goed of fout; beide partners dragen hun eigen behoeften en angsten bij zich. Het verdiepen van een gezonde connectie vergt toewijding van beide kanten. Een cruciaal besef is dat de eerste stap gezet moet worden in de relatie met jezelf. Voor de angstig gehechte persoon betekent dit het cultiveren van zelfliefde en onafhankelijkheid, waardoor de zoektocht naar bevestiging en erkenning niet langer een dwingende noodzaak is. Deze inspanning belooft niet alleen verrijking van de relatie met zichzelf, maar schept tevens een vruchtbare basis voor een diepere en bevredigende verbinding met de partner. Het paradoxale gevolg: door minder afhankelijk te zijn, vergroten we de kans op een waarlijk diepere connectie met de ander.



Wil je meer weten over angstige hechting, vermijdende hechting of wil je samen aan de slag? Voel je vrij vrijblijvend contact op te nemen via info@holistischetherapierotterdam.nl


door Lianna Peskens 23 mrt., 2024
Waarom is ruimte zo belangrijk voor iemand met een vermijdende hechtingsstijl en welke behoeften liggen hieronder? Wat kun je als partner doen om jouw vermijdend gehechte partner te helpen zich emotioneel meer open te stellen?
Wat is het reguleren van je emoties, waarom is het belangrijk en hoe doe je het?
door Lianna Peskens 31 jan., 2024
Emotieregulatie: De kunst van het voelen Emoties hebben een krachtige impact op ons leven. Zo worden we geraakt door liefdevolle woorden van een vriend of voelen we diepe blijdschap als we onze kinderen zien spelen. Naast dat het ervaren van emoties mooi kan zijn, kan het ook zorgen voor veel stress en disbalans. Het reguleren van emoties is niet iets wat we allemaal goed hebben mogen leren. Zonde, want het goed doorleven van emoties kan ons zoveel brengen. Het helpt ons oude trauma’s te verwerken, onze diepste wensen en kwaliteiten te ontdekken en onze authentieke zelf te zijn. Emoties en verstoringen Als het gaat over emoties doen we veel. We negeren ze, verzetten ons, proberen afleiding te zoeken, proberen ze ‘op te lossen’, identificeren onszelf met bepaalde emoties of proberen ze te controleren. We hebben allemaal wel iemand in onze omgeving, als we het al niet zelf zijn, die zegt geen tijd te willen besteden aan negatieve emoties omdat het zonde van de tijd is of alleen maar meer negativiteit brengt. Dit is hetzelfde als zeggen dat aandacht geven aan een huilend kind ervoor zorgt dat het langer blijft huilen. Hoewel we dit alles vaak met de beste intenties doen - onszelf beschermen - hebben deze acties vaak een negatief effect. Het kan ervoor zorgen dat trauma’s of gevoelens vast komen te zitten in ons lijf en in ons zijn. Wanneer we emoties niet doorleven en ze zo groot of klein te laten zijn als dat ze daadwerkelijk zijn en onszelf dus niet de kans geven de waardevolle informatie die in onze emoties zit tot ons te nemen, slaat de emotie met alle waardevolle informatie zich op totdat wij hier ruimte voor maken. Waar komt onze angst voor emoties vandaan? We kunnen ons zorgen maken over het echt toelaten van emoties uit angst voor hoe groot het zal worden. We zijn bang dat als we het toelaten, het groter en groter wordt en ons helemaal overneemt. We zien onze emoties als een vijand die onze plannen in de weg staat. De boodschap die we onszelf geven is dat wij het niet aankunnen en schetsen een realiteit over emoties die helemaal niet klopt. Wanneer wij emoties er echt laten zijn, komen ze in een golfbeweging. Net zoals dat een golf groter wordt en een piek bereikt, doen emoties dat ook voordat ze afzwakken en in de stroming belanden. Wat er vaak gebeurt is dat we het moment net voor of rondom de piek zo eng vinden, dat we op dat moment een copingsmechanisme inzetten om de emotie te dempen of niet meer te voelen. Dat zorgt ervoor dat de emotie op dat punt wordt opgeslagen en zal blijven wachten in ons lijf totdat we de ruimte maken om de volledige golfbeweging te doorleven. Het heeft de neiging groter en sterker te worden, in de hoop de volgende keer wel door al jouw copingsmechanisme en vermijding heen te kunnen breken. Het voelen van jouw emoties zorgt er dus niet voor dat ze groter en heftiger worden, maar juist het onderdrukken en negeren ervan. De functie van emoties Emoties brengen ons waardevolle informatie en hebben prachtige functies. Emoties willen gevoeld en gehoord worden, net zoals wij dat willen. Door aandacht te geven aan deze emoties luister je eigenlijk naar jouw diepste behoeften. Ook al zijn het moeilijke of zware emoties die in jouw systeem zitten, deze aandacht zal leiden tot een algehele verbetering van hoe je je voelt door de verandering in je systeem. Ruimte maken om jouw emoties te doorleven is de puurste vorm van zelfliefde die er is. Naast het gevoel van rust en balans dat het voelen van onze emoties ons kan brengen, werken ze ook als een kompas. In een wereld met oneindig veel prikkels, mogelijkheden, verwachtingen en sociale standaarden raken we soms kwijt wie wij ten diepste zijn, willen en voor staan. Ons emotionele kompas geeft ons feedback over het pad dat we bewandelen. Zijn we op de juiste weg of mogen we andere keuzes maken die meer passen bij wie wij zijn? Maken we beslissingen op basis van wat wij zelf belangrijk vinden of meer om andere mensen te pleasen of niet teleur te stellen? De emotionele feedback die we krijgen helpt ons om in te blijven checken met onszelf. Voel ik me blij, warm en gezien in mijn relatie of voelt het benauwd en angstig? Vaak denken we alle beslissingen met ons hoofd te kunnen maken, maar hoe moeilijker en groter de beslissing, hoe minder dit opgaat. Dan komen we erachter dat er geen goede of foute keuzes zijn en er sterke, logische argumenten te bedenken zijn voor beide kanten. Om een leven te creëren dat echt van jouw is, is een goede relatie met ons emotionele kompas van levensbelang. Emoties doorleven Het is dus belangrijk aandacht te geven aan de emoties en trauma’s die wij hebben en deze volledig te doorleven . Dit om ervoor te zorgen dat het zich niet opslaat in ons lijf en voor blokkades zorgt, maar ook om de waardevolle lessen te leren die ze ons willen laten zien. Als je iemand bent die dit niet geleerd heeft of uit een omgeving komt waar emoties er niet mochten zijn, klinkt dit als een enorme opgave. Je staat op het beginpunt om jouw emotionele spier te gaan trainen. Een spier die jou sterker maakt en ervoor zorgt dat je de dingen die het leven ons brengt aan kunt, zonder de constante angst of behoefte om dingen buiten jezelf te moeten controleren. Een spier die je helpt uit de verkramping te komen die voortkomt uit de eindeloze pogingen pijnlijke ervaringen te vermijden (waar we overigens toch nog volledige controle over hebben). Een spier die je vertrouwen geeft in jouw eigen emotionele veerkracht. Hoe doen we dat? Wanneer je een emotie voelt opkomen, ga dan naar een plek waar je in stilte alleen kunt zijn. Zit of lig comfortabel en maak contact met je lichaam. Het is belangrijk om te beseffen dat er geen goed of fout is. Het doel van de oefening is niet om met enorme inzichten uit dit moment te stappen of iets te bereiken. Het doel is simpelweg oefenen met contact maken met jouw emotionele kompas. Sluit je ogen en voel met nieuwsgierigheid wat er zich afspeelt in jouw lijf. Voelt mijn lijf warm of koud, voel ik ergens spanning, voelt het zwaar of licht? Misschien voel je je misselijk of leeg. In welk deel van je lichaam voel je dit het meest? Kijk met een open blik en zonder oordeel naar wat er in je opkomt. Misschien denk je aan een kleur of herinnering. Mocht je teveel worden afgeleid door gedachten of oordelen, merk ze dan op, erken ze en breng je aandacht terug naar jouw lijf. Nu komt het moeilijkste stuk: je doet helemaal niets met al deze observaties. Je gaat ze niet controleren, je vecht er niet tegen, probeert ze niet groter of kleiner te maken. Je geeft ze de aandacht die ze verdienen. Als je moeite hebt om bij deze emoties te blijven, kun je bij elke sensatie vragen: hoe voelt dit? Bijvoorbeeld: Ik voel me leeg. Hoe voelt dit? Dit voelt grijs. Hoe voelt grijs? Het voelt eenzaam. Geef aandacht aan dit gevoel van eenzaamheid en adem er naartoe. Misschien komt er een herinnering op waarin je je eenzaam voelde als kind. Volg dit dan. Trauma en oude emoties Zoals eerder benoemd, slaan we emoties of trauma’s die we onderdrukken op in ons systeem. Dat betekent dat wanneer we op een punt komen waarin we de ruimte maken om meer in contact te komen met ons gevoel en ruimte maken voor onze emoties, we aan een opruim proces beginnen. Oude emotionele pijn of trauma zit als het ware in ons systeem opgeslagen als pakketjes. Pakketjes van emoties, herinneringen en sensaties. Wat er vaak gebeurt wanneer we meer in contact komen met onze emoties, is dat deze pakketjes zomaar naar de oppervlakte komen. We voelen sensaties in ons lijf die we niet helemaal kunnen plaatsen. We voelen ons verdrietig zonder aanwijsbare reden of denken tijdens een meditatieve oefening zoals hierboven beschreven opeens aan bepaalde kleuren, mensen of objecten. Dit opruim proces kan frustrerend, verwarrend en moeilijk zijn, maar ook dienend, helend en zorgen voor levensveranderende inzichten. Ook wanneer deze ‘emotionele pakketjes’ zich aandienen, proberen we ze niet op te lossen, aan te passen of weg te maken. We observeren ze, geven ze de liefde en aandacht die ze verdienen en geven ze de ruimte om aan ons te vertellen welke boodschap ze hebben. We stellen ze vragen en luisteren naar de antwoorden zonder een oordeel over ze te vellen. We geven ze de tijd die ze nodig hebben, ook al vinden we dat het te lang duurt. Door dit te doen komen deze oude emoties in beweging en starten ze - opnieuw - het proces van verwerking. Associaties die je eerst maken bij het doorleven van deze emoties veranderen, gevoelens van verdriet of angst maken plaats voor gevoelens van ruimte en rust, eenzaamheid maakt plaats voor verbinding en begrip. Deze veranderingen vinden niet plaats omdat jij ze doet , maar omdat ze het laat gebeuren en aanwezig bent. Je volledige aandacht geeft aan het ervaren van deze emoties. Effect van een druk leven op emotieregulatie Natuurlijk kunnen we niet de hele dag in een meditatieve staat naar onze emoties luisteren. Sommige emoties, vooral oude pakketjes, hebben langer de tijd nodig om gevoeld te worden. In plaats van ze weg te stoppen of boos te worden dat het lang duurt, vertel ze dat je bij ze terugkomt. Dat je ze ziet en hoort en ze niet meer zal negeren. Dat je er nu voor kiest om je aandacht even op iets anders te richten, maar vertel ze waarom en dat je morgen (of op een ander moment) weer bij ze terug komt. Behandel ze als het kwetsbare stuk dat ze zijn en geef ze liefde. Geduld, compassie en een lange adem Het trainen van jouw emotionele spier kan enorm vermoeiend zijn. Je bent bezig met het leren van iets nieuws en jouw gehele systeem is hard voor je aan het werk om nieuwe en misschien wel oude pakketjes op te ruimen. Zie ook deze vermoeidheid als een emotie. Luister ernaar, hoor het, geef het wat het nodig heeft. Laat de oordelen die je erover hebt los. Je doet het goed. Als je terugvalt in oude patronen van het onderdrukken of wegmaken van emoties, behandel jezelf met compassie. Het is oké. Je mag er elk moment weer voor kiezen om uit die oude verkramping te stappen en te laten zijn wat er is. Herinner jezelf eraan dat het veilig is om jouw emoties te voelen en dat ze, net als de golven, ook weer overgaan. Je hebt tijd en er is geen eindstation. Je werkt toe naar een leven waarin je jouw emoties kunt doorleven en met trots kunt zijn wie jij ten diepste bent. Wil je meer weten over emotieregulatie, trauma of wil je samen aan de slag? Voel je vrij vrijblijvend contact op te nemen via info@holistischetherapierotterdam.nl
Wat is de vermijdende hechtingsstijl? Wat zijn oorzaken van vermijdende hechting en hoe heel je dit?
door Lianna Peskens 01 jan., 2022
Een vermijdende hechtingsstijl valt onder een van de drie onveilige stijlen van hechting. De manier waarop jij bent gehecht, bepaalt voor een aanzienlijk deel hoe jij naar de wereld kijkt. Het is een voorspeller van hoe je reageert in relaties en conflicten en is gelinkt aan de verwachting die je hebt over liefde en verbinding. In dit artikel kijken we naar welke eigenschappen en gedragingen kenmerkend zijn voor mensen met een dominant vermijdende hechtingsstijl, hoe deze kan ontstaan en hoe je stappen kunt zetten naar gezonde en veilige hechting.
Share by: